bg

Не питай старило, питай патило

26.11.2014

Българската асоциация за конен туризъм обръща внимание на собствениците на конни бази, които подценяват организираната езда с туристи и не правят застраховки. Запознаваме ви с две неприятни случки,  които са показателни за работата на някои хора в бранша. БАКТ още при учредяването си заяви в публичното пространство, че една от целите е разширяване на членовете на браншовата организация и запознаването им с добрите практики, които да са в помощ в техните туристически услуги. Разказваме за инцидентите на базите, без да посочваме  кои са техните собственици и къде се намират, заради изричното желание на потърпевшите да останат анонимни. В база в Централен Балкан пристига група чужденци по всички европейски стандарти. Получават подобаващо настаняване, подготвени коне, качествена амуниция и т.н. Единият от туристите обаче проявява своеволие по време на ездата, не спазва инструктажа, изправя коня на задни крака и по своя вина пада лошо на главата си, отделно чупи шест ребра. По време на инцидента има само един свидетел – сънародничка на пострадалия. По-късно, при проверката от страна на застрахователя, нейните показания се оказват особено важни. Проблемът в този случай е, че в застраховката на пострадалия има много пропуски и условности. Чужденецът е транспортиран с хеликоптер, като само полетът струва 20 000 паунда. Отделно имам 10 дни у нас престои в болница. Всички тези разходи се стоварват върху застрахователя и трябва да се покрият. Компанията направила застраховката в Англия, оторизира  българското си  представителство да провери случая и търси да набеди за инцидента собственика на конната база.. Следва безкомпромисна проверка на базата, на конете, на документацията, обследване на инцидента, как и кога е станал, групата имала ли е водач и т.н. Слава Богу става дума за изрядна българска конна база, която от години работи с чужденци. Ако застрахователите бяха открили и една нередност, този случай по всички правила отиваше в прокуратурата. Собственикът на базата вече няма отношение към случая, има само човещина към пострадалия, с когото се чува по телефона, за да се информира за възстановяването му. Но главоболията при проверката на застрахователите му стигат.   

 

Втората случка е от района на Витоша. Група фотографи молят свой приятел, собственик на конна база, да заснемат фото сесия в планината с коне. Подготвят се и тръгват. Фотографите и участниците в сесията са много добри ездачи. Собственикът на базата оставя групата да се придвижва с коне по планинските пътеки, а той пътува с автомобил до мястото на фото сесията по алтернативен път. Оставайки на близко разстояние един от друг, два от жребците в конната група се сбиват и един от ездачите пада. По-късно медицинската експертиза сочи мозъчно-черепна травма и категорична средна телесна повреда.

Групата звъни на телефон  112. Раненият е  транспортиран до медицинско заведение и дни след инцидента няма претенции към собственика. Преди да се качи на коня е получил инструкция, подписал е декларация за осведоменост, че няма да има финансов иск в случай на инцидент. Проблемът е, че не пострадалият, а държавата повдига иск към собственика на базата. 

При всяко едно позвъняване на 112 и при установяване на пострадал, независимо при какви обстоятелства, се образува дознание. В зависимост от обстоятелствата дознанието може да бъде пренасочено към следователи, а от там към прокуратурата.  

От този момент започват неприятностите за собственика на конете и базата. Пълна и щателна проверка на документите на обекта. Паспорти на коне, чипове, договори за покупко-продажби на коне, произход, но животните, качество на амуницията, лицензи за животновъден обект, извършвана дейност и т.н. Истината е, че той не е имал застраховка на ездачите и от тук му тръгват големите проблеми.  

„Думам ти, дъще, сещай се, снахо!“ 

 

С поздрав, към всички конни бази, които не работят със застрахователните компании у нас, предлагащи професионални  застраховки по време на туристическа езда. 

БАКТ 

 

 

http://www.ezdapress.com
http://https://fite-net.org/en/sports/

За контакти

гр. София 1756
ул. Бистришко шосе  № 26
сграда 1, ет. 2 офис 5
моб. 0888 38 13 13