bg

БАКТ пита...

15.05.2014

БАКТ пита: Каква е досега годината на дървения кон за вас?  

 

 Веселин Димитров, 

Конна база АДГОР

 

- Факт е, че ние не разчитаме на случайни туристи, за да вържем бюджета си, а на сериозни ездачи. Първите месеци на годината са много добри за нас. Застудяването и дълбокият сняг не само не отблъснаха, а дори привлякоха нови, добре екипирани и подготвени ездачи. Разчитаме на дългогодишни наши приятели, които отдавна тренират професионално. Единици са тези, които търсят неглиже разходка с кон. В „Адгор“ идват ездачи, чието любимо занимание е натоварената, сериозната езда сред природата, а за нашите коне студът не е проблем.  Базата ни е на 1200 метра надморска височина, а там шега с времето не бива да се прави. 

 

 Владимир Павлов, 

конна база ПланаКон, с. Плана

-  От гледна точка на собственик стартирах доволно годината. Не се оплаквам от липса на посещения. Най-натоварен съм в събота и неделя и през почивните дни. През седмицата също имаме работа, но само през по-топлите дни. База „ПланаКон“, смея да твърдя, е най-високопланинската за района на София и само в най-лютите снежни и ветровити дни не мога да разчитам на посещения. В сравнение със същия период на миналата година, се движа много по-добре, да не чуе дяволът. Според мен това се дължи на меката зима. На моите коне не им липсва паша, макар и по-оскъдна. Когато са без  ангажименти, са постоянно на открито и на свободна паша.

 

 Димитър Пенев, 

ККС и конна база ДАВИД, гр. Перник

- В първите месеци на годината имах клиенти и занимания, но по-слабо като цяло. В момента работя по проект на Министерството на младежта и спорта, с който ще съм зает 6 месеца и малко ще изоставя директното общуване с моите коне. Миналата година по-този проект минаха през базата около 2000 деца, сега може би ще са по-малко заради студените дни, грипната епидемия и отговорността, която учителите носят за малчуганите. Но аз няма да се откажа да популяризирам ездата сред подрастващите, защото те са бъдещето на конния спорт в България. За нашата конна база миналата зима беше по-добре откъм желаещи за езда.

 

 Иван Наков, 

конна база Пери Волас, с. Бачево

- Отчитам значително по- неуспешен зимен период. Това е заради слабия туристически и ски сезон, който в района на Банско тази зима сериозно закъсня по Коледните и новогодишните празници, заради липсата на достатъчно сняг. Много от резервациите на групи туристи бяха отменени. Базата ми се строи и развива по Европейски проект и от ден на ден става по-професионална. Очаквам през пролетта по-голяма активност от страна на ездачите и обикновените туристи. В момента предлагам боксове под наем на заинтересовани собственици на коне. Студът по-принцип на нас не ни пречи и не се страхуваме от него, ездата ни е за всеки сезон от годината. 

 

 Вероника Бехал, 

ранчо Ел Пасо, с. Ковачевци

- Слаб ни е сезонът, защото имаше лошо време за типично свободна езда. Само най-редовните ездачи не се уплашиха от студените дни на февруари и идваха да пояздят редовно. Такива за първи уроци и за туризъм бяха сравнително по-малко. В сравнение с миналата година не намирам особена разлика от страна на посещенията. За мен зимният сезон е много по-слаб отколкото пролетно-летният, което е съвсем нормално за базата ми, осланяйки се на дългогодишния ми опит. Оптимист съм като цяло и се надявам да наваксаме изоставането. В крайна сметка рекламата ни я правят редовните клиенти. 

 

 Владимир Мустакерски, 

школа  „Пътят на коня и лъка“, с. Лопушня

- В сравнение с миналата година януари месец е много по-добре, дори и през седмицата имам хора за езда. Обобщено мога да кажа, че имам положителен ръст и съм оптимист относно начинът, по който се развиват намеренията ми. Хората явно са доволни от това което получават тук и се връщат. Ездата, атракционите, тренировките и приятелството което предлагаме в изобилие тук, явно допада на мнозина. Виждам, че веднъж който е посетил базата ни, идва отново с приятели. В момента, в който видя, че ездачите се радват като деца на това, което им предлагаме, силите и желанието ми за работа се удвояват. Имам своите трудности с грижата по животните, с опазването и отглеждането им, но не се оплаквам.

 

 Даниел Сираков, 

Конна база Алфа Даниел, с. Балканец, Троян

- В началото на януари около празниците беше добре, откъм желаещи за езда и туристи, но след това хората намаляха. Не особено натоварен беше февруари. Аз по принцип разчитам на туристически поток, когато има повече почивни дни и ваканции, тогава отчитам по-висока посещаемост. Винаги се радвам, когато децата са придружени от родителите си и цели семейства тръгват на конен поход например. Целта ми е освен редовните посетители да привлечем и случайни туристи, които да преодкрият чара на Троянския балкан и удоволствието от ездата сред красивата ни природа.

 

 Александър Тонев, 

конна база „Алфа Кентавър“, гр. Севлиево

 - Не съм се и надявал зимните месеци да са ни успешни. Ако това беше станало щеше да е прецедент. При нас организираните туристи по-принцип са от април до октомври. Това е най-интензивният ни период, в този отрязък от време имаме много напрежение. Зимата при мен и на моята конна база е време за почивка и подготовка на конете за летния сезон. Имаме си грижи да ги изхранваме, да почистваме боксовете, гледаме да са здрави и силни, за да могат да си вършат работата през активния сезон. Никога не си правя предварителни планове за броя на туристите и ездачите, които очаквам. Пролетта и лятото са силните ни сезони. Работя преди всичко с чужди групи и туристи, чрез туроператори и нещата са доста по-различни при мен. 

http://www.ezdapress.com
http://https://fite-net.org/en/sports/

За контакти

гр. София 1756
ул. Бистришко шосе  № 26
сграда 1, ет. 2 офис 5
моб. 0888 38 13 13